Vana ve Valfler
Vana ve valfler akışı kontrol etmeyi sağlayan tesisat ekipmanlarıdır. Vana ve valfler sıvı ya da gaz halindeki akışkanları kontrol etme de kullanılmaktadır. Valf kelimesinin sözlüğümüzdeki karşılığı, vana anlamına gelmektedir. Akışkan olan sıvı ya da gazların basınçları belirtilen ölçülerde sistemden geçmesi gerekmektedir. Valfler sayesinde basıncın yüksek olduğu ya da bu akışkanın tahliye edilmesi gerekilen durumlarda güvenlik sağlanmaktadır.
Akışkan haldeki sıvı ya da gazın kontrolünü sağlamada kullanılan valfler, açıp kapatılan bir sistemle güvenli hale getirilmektedir. Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız banyo ve mutfak gibi alanlarda da valfler kullanılmaktadır. Bilinen diğer adıyla vanalar, akışkanlara yön vermenin yanı sıra onları durdurabilir akışın yönünü ya da miktarını değiştirebilmektedir. Vanalar sayesinde basınç ve sıcaklık ayarları da kontrol edilmektedir. Borulama armatürleri arasında sıklıkla kullanılan valfler kullanım amaçlarına göre farklı özellikler ile donatılmışlardır.
Tasarruf etmek amacıyla da evinizde ya da iş yerinizde kullanabileceğiniz valfler, tesisat sistemlerinde güvenlik açısından önem arz ettiği için kullanılmaktadır. Vana ve valfler tesisat sistemlerinde en çok kullanılan ekipmanlardır. Yaşam alanımız olan evlerde su ile çalışan bulaşık makinesi, çamaşır makinesi gibi ekipmanlar belirlenen bir standardın üzerinde basınca maruz kaldıklarında arıza vermektedirler. Su basıncını ayarlamada kullanılan vana ve valfler borulardaki yüksek basınca bağlı olarak gelişen patlamaları önlemektedir.
Kullanım amacına göre farklı vana ve valf çeşitleri bulunmaktadır. Uygulama alanlarına göre farklı isim alan vana ve valfler hidrolik ya da pnömatik olarak ayrılmıştır. Basınç düşürme, yön kontrol ve açma kapama için kullanılan bu valfler, sürekli olarak kontrole ihtiyaç duymadan otomatik olarak çalışmaktadır. Doğalgaz vanası hemen hemen bütün yaşam alanlarında kullanılan tesisat ekipmanlarındandır.
Paslanmaz çelikten üretilen bu valf sistemi organik ve inorganik kimyasallara karşı korozyon direnci ile karşı koymaktadır. Vana ve valfler kullanım yerlerine göre özellik ve tasarım açısından değişiklik göstermektedir.
Valf çeşitleri arasında vidalanabilen ve tesisata kaynak yapılabilen modeller bulunmaktadır. Radyatör valfleri tasarruf sağlarken basınç düşürücü valfler ise elektrik ile çalışan makineleri su basıncına karşı korumaktadır.
Valf Nedir?
Valf kelimesi sözlüğümüzde vana anlamına gelmektedir. Akışkanların geçişlerini kontrol etmeye yarayan valfler, doğru kullanıldığı zaman yaşam alanlarımızda bulunan ve su ile çalışan cihazların bozulmasını da engellemektedir. Valfler sayesinde gelen akışkanın basıncı ayarlanabilir ve gelen akışkan istenildiği zaman engellenebilmektedir. Tesisat içerisinden geçen akışkanlara yön veren ve onları durdurmaya yarayan valfler, aynı zamanda emniyeti de sağlamaktadır.
Bilinen diğer adıyla vanalar; yön, miktar, basınç ve sıcaklık ayarlarını değiştirebilme özelliklerine sahiptirler. Kullanım amaçlarına göre farklı özellikler ile tasarlanan valfler hayatımızın her noktasında karşımıza çıkmaktadır. Yaşam alanımız olan evlerde doğalgaz vanaları ve su valfleri bulunmaktadır. Doğalgaz vanaları sayesinde gaz kaçağının olduğu durumlarda ya da tamir yapılacak zamanlarda valf kapatılarak gaz akışı kesilmektedir. Yalnızca açma kapama için değil aynı zamanda gazın basıncını arttırmada ya da düşürmede de kullanılabilmektedir.
Evinizin içerisinde kullanmış olduğunuz su ile çalışan bulaşık makinesi, kombi ve çamaşır makinesi gibi ekipmanlar yüksek basınca dayanmamaktadır. Su valfleri sayesinde tesisat içerisinden geçen akışkanın basınç miktarı ayarlanarak cihazların bozulması ve borularda meydana gelebilecek patlamalar da engellemektedir. Tasarlanmış olan radyatör valfleri ise daha çok tasarruf amacı ile kullanılmaktadır. Kullanmış olduğumuz kaloriferlerdeki suyu dengelemek ve verimi arttırmak amacıyla tasarlanmış olan bu valf sistemi, uzakta bulunan kaloriferlere daha fazla su göndermek ve ısıyı dengelemek amacıyla kullanılmaktadır.
Vana Çeşitleri ve Fiyatları
Yaşam alanlarında tasarruf, kolaylık ve güvenlik için valf sistemleri kullanılmaktadır. Yalnızca yaşam alanları için değil akışkan sıvıların kullanılmış olduğu her ortamda tesisat ekipmanlarının içerisinde mutlaka bir vana çeşidi yer almaktadır. Vana ve valfler genel olarak akışkanların basıncını değiştirmek için tercih edilmektedir.
Belli standartlarda üretilmiş olan cihazlara fazla miktarda basınç uygulandığı zaman arızalar ve sızdırmalar meydana gelmektedir. Tesisat sistemlerinde ve yaşam alanlarımızda kullanmış olduğumuz cihazlarda arıza yaşanmaması için vana ve valf sistemleri tercih edilmektedir. Vana çeşitleri ve fiyatları kullanım yerine ve özelliğine göre değişmektedir. Kullanım alanlarına ya da amaçlarına göre farklı çeşitlerde tasarlanmış olan bu valf sistemleri basıncı ve yönü kontrol etmektedir.
Güvenlik ve kolaylık için kullanılan bu ekipmanları her ortamda görebilirsiniz. Doğalgaz valfleri, radyatör valfleri ve su vanası çeşitleri bulunmaktadır.
Sıva altı vana olarak da bilinen ankastre stop valfler, gömme rezervuar tesisatlar da kullanılmaktadır. Pratik ve hijyenik olması ile tercih edilen ankastre ara kesme valfleri gömme rezervuar sistemlerde taharet işlemi için kullanılmaktadır.
Kepez Yapı Marketin sunmuş olduğu küresel doğalgaz vana, 316 kalite paslanmaz çelikten üretilmektedir. Doğalgaz basıncını ve yönünü kontrol etmekte kullanılan bu valf sistemi organik, inorganik kimyasallara ve azot içerikli gazlara karşı dirence sahiptir. Pis su çek valfi sayesinde kanalizasyonlarda meydana gelen kokular önlenmektedir. Çek valflerin üretilmesindeki bir diğer amaç ise kanalizasyonda yaşayan hayvanların çıkmasını engellemektir.
Çek valfler tek yöne doğru çalıştığı için atık su akışında açılarak geriye kalan zamanlarda kitli kalmaktadır. Sıva altı vana ya da bilinen diğer adıyla stop vanalar boru içerisinde yer alan akışkanın basıncını ayarlamaya, durdurmaya ve akış yönünü değiştirmeye yaramaktadır. Radyatörlerdeki su basıncı ve sıcaklık ayarını yapabilmek için radyatör vanalarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Vanaları genel olarak tasarruf amacıyla kullanılır. Kepez Yapı Market'in sunmuş olduğu radyatör valf ve vanaları sayesinde tasarruf ve yüksek performans kullanıcılarla sunulmaktadır. Uygun fiyat ve kalitesi ile tesisatınızı gönül rahatlığıyla yenileyebilirsiniz.