Alçı
Tadilat ve yapım işlemleri için alçı ürünleri büyük önem taşıyor. Kireç veya alçı taşından üretilen, inşaat malzemeleri arasında temel araçlar arasında bulunan alçı çeşitleri yapı işlemlerinde kolaylık sunuyor.
Temel olarak su ile karıştırılan ve macun kıvamına gelen bu yapı malzemesinin kullanım alanına göre farklı çeşitleri bulunuyor. Bu sayede doğru malzeme seçimi yaparak yapı işlemlerinizi kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.
Alçı Nedir, Niçin Kullanılır?
Alçı tanımı itibariyle kabartma, koruma ve süsleme amacıyla kullanılmaktadır. Bunun yanında tıbbi alanda da çeşitli kırıkların tedavisinde yine yapı sektörü için üretilen alçılar kullanılmaktadır.
Toz halinde bulunan malzeme su ile karıştırıldığında macun kıvamına gelir ve ilgili alana uygulanır. Kuruduktan sonra ise üzerine boyama gibi farklı işlemlerin yapılmasına olanak tanımaktadır.
Kaplayıcı dolgu malzemesi olarak da çatlak, kabarma ve benzeri deforme durumlar için tercih edilmektedir. Pişirme süresi ile içine eklenecek olan su doğru orantılıdır. Çeşit olarak geniş yelpazede bulunan alçı çeşitleri arasında yaygın tercih edilen saten alçı türüdür.
Saten alçı özellikle boyama işlemleri öncesinde yüzeyde gerekli düzeltmeleri yapmak için kullanılmaktadır. Yapısı gereğince pürüzleri, boşlukları ve çatlakları kapatarak ipeksi bir görünüm sağlar.
Perdah alçısı olarak da bilinen bu çeşit su ekledikten sonra macun formundadır. Mala gibi malzemeler ile birlikte yüzeye kolaylıkla uygulanmaktadır. Yüksek yapışma özelliği taşıdığı için uygulanacak yüzeye iyi şekilde tutunur. Kısa sürelerde kuruması itibariyle de zamandan tasarruf sunar.
Saten alçının yanında kartonpiyer gibi uygulamaya dönük olarak özel üretim çeşitler de bulabilirsiniz.
Yapı İşlerini Kolaylaştıran Alçı Çeşitleri
Kullanım alanına göre üretilen alçılar farklılık gösterir. Temel olarak alçı taşının ısıl ve kimyevi işlemler sonucunda toz haline getirilmesiyle elde edilen alçı pürüzsüz yüzeyler veya yapıştırmalar için idealdir.
Yangına karşı dayanıklı oluşu ile birlikte sık tercih edilir. Bağlayıcı özelliği sayesinde farklı yapı malzemelerinin bir arada sorunsuz şekilde tutunması adına yararlıdır.
Kullanım alanına göre çeşitlilik gösteren ürünler makine sıva, perlitli sıva, saten, kartonpiyer, yapıştırma, derz dolgu alçısı gibi türlere ayrılmaktadır.
Sıvanan yüzeylerde üst katmanın temiz ve pürüzsüz bir görünüme kavuşması için toz biçiminde olan saten alçı ismini de pürüzsüz yüzeylere olanak verdiği için almaktadır. Düzeltme ürünü olarak kullanılır.
Brüt beton, kara sıva veya boyalı yüzeylerde kullanım için uygundur. Farklı boyutlarda olan çatlak ve delikler için kullanılabilir. Gelişmiş kimyasal yapısı sebebiyle yüzeyde bulunan boşlukların doldurulması için idealdir.
Doku farklılıklarını ortadan kaldıracak olan ürün, inşaat sırasında oluşan kalıp hatalarını da ortadan kaldıracaktır. Kuru yüzeylere uygulama yapılabilir. Boya kullanımında boyanın yüzeye iyi şekilde tutunmasını sağlamak için tasarruf sunar.
Dayanıklı ve uzun ömürlü olan saten alçılar yüksek yapışma özelliği sayesinde de kullanıldığı alanda uzun ömürlü şekilde sorunsuzca kullanılabilir.
Dekoratif amaçlar için kullanılan kartonpiyer alçı ise belirli alanlarda kullanılmaktadır. Kartonpiyer uygulamaları, niş, aplik, göbek ve heykel gibi üretimlerde tercih edilir.
İnce ve özel tane dağılımı sebebiyle döküm sonrasında pürüzsüz bir yüzey oluşturmaktadır. Kolay şekilde karıştırılan Kartonpiyer Alçısı 30 KG gibi ürünler yüksek dayanın ve ideal yüzey sertliğine de sahiptir. Özellikle kusursuz yüzey gerektiren uygulamalara ideal çözüm sunar.
Sıva alçı ise doğrudan tuğla, brüt beton, gazbeton, bims gibi malzemelerin yüzeyine uygulamak için üretilmiştir. Bu sayede iş verimliliği artmaktadır. Tuğla gibi malzemelerin boyamaya hazır hale getirilmesi için ideal bir çözüm sunan Sıva Alçısı 35 KG gibi ürünler tadilat ve yapım işlemlerini de zaman bakımından tasarruflu kılıyor.
Alçı çeşitleri kolay şekilde hazırlanarak hemen kullanıma hazır hale gelir. Su katılarak hazır hale getirilen ürünler karıştırma sonrasında mala gibi yardımcı araçlar ile yüzeye uygulanmaktadır.
Nefes alan yapıları sayesinde kullanılacak olan yüzeyde meydana gelecek olumsuz durumları da ortadan kaldırır. Özel tane dağılımları ile birlikte yüzeyde istenen pürüzsüz etkiyi kolayca yakalayabilirsiniz.
Kuruma süresi olarak kullanım sıklığına göre değişmekle birlikte ortalama 30 – 90 dakikadır. Açık alanlarda yapılacak uygulamada kuruma süresi kısalacaktır. İç ve dış mekânlarda kullanıma uygun olan alçı çeşitleri ile farklı türden tadilat, üretim ve yapı işlemlerinizi kolayca halledebilirsiniz.
Kepez Yapı Market Kolay Hazırlanan Alçı Çeşitleri Sunuyor
Yapı, tadilat, bakım gibi işlemleriniz için tercih edeceğiniz alçı çeşitleri kolay şekilde hazırlanma özelliğine sahiptir. Toz halinde bulunan alçılar ihtiyacınızı gidermek için paket olarak satılmaktadır. Bu sayede çoklu işlemler için de alçı fiyatları avantaj yaratmaktadır.
Tercih edeceğiniz ürün öncesinde alçının hangi yüzeyde kullanılacak olacağına dikkat etmelisiniz. Kullanılacak olan yüzeye göre farklılık taşıyan çeşitler, böylece uygulama sırasında ideal özellikleri elde etmenizi sağlamaktadır.
Yüzey için ideal olan çeşidi seçtikten sonra uygulama öncesinde yüzey yağ, toz, kir gibi maddelerden arınmalıdır. İşlem öncesinde çiğ halde bulunan tuğla ve beton gibi yüzeyler ıslatılmalıdır.
Sıva işlemi için kullanılacak malzemeler de temiz olmalıdır. Harç yapımı için toz haldeki form ve su bir kap içerisinde karıştırılır. Tercih edilen perlitli sıva alçısı ise bu ürünler su ile karıştırılmaz, doğrudan uygulamaya uygundur.
Elde edilen macun yüzeye dikkatli şekilde uygulanır. Büyük çatlaklar veya yüzeyler için uygulama yapılıyorsa file kullanımı gerekir.
Uygulama yaparken yüzeye verilen alçı miktarına da dikkat edilmelidir. Gereğinden fazla veya az olması uygulamanın sorunlu olmasına yol açabilir.
İdeal olarak sürülen macun kalınlığı 0,5 cm olarak yapılmalıdır. Saten ve kartonpiyer alçı tekrar su ekleyerek karıştırmaya uygun olmadığı için uygulama yapılacak yüzey kadar alçı hazırlanmalıdır.
Yeterli gelmediği durumlarda ise tekrar harç işlemi uygulanmalıdır. Uygun fiyatları ve kolay hazırlanması ile alçı çeşitleri yapı işlemlerinizi sorunsuz tamamlıyor!