Dış Cephe Boyaları
Boya ve badana işleri gündeme geldiği zaman çoğunlukla iç cephelere önem verilse de bir binanın dış cephe düzenlemesi en az içi kadar önemlidir. Binaların dışını daha renkli ve düzenli bir görünüme kavuşturabilmek için çeşitli dış cephe boyaları kullanılır. Pigment bağlayıcı ve kimyasal katkı maddelerinden meydana gelen bu boyalar, silikonlu dış cephe boyası gibi çok sayıda çeşitte ve renk aralığında sunulur. Bina yenileme çalışmalarında sıklıkla kullanılan dış cephe boyaları, iç cephe boyalarına nazaran çok daha fazla özelliğe sahiptir. Özellikle yağmur, rüzgar ve güneş ışığı gibi durumlara maruz kaldığında bile hasar almayan dış cephe boyaları, en sık tercih edilenler arasında.
Dış Cephe Boyaları Özellikleri
Dış cephe boyaları özellikleri genel olarak ele alındığında ilk olarak dayanıklılık ön plana çıkar. Bu boyalar, sürüldüğü her zemine hızla yapışır yani zemin örtme gücü oldukça güçlüdür. Böylelikle dış cephe hem uzun ömürlü hem de kalıcı bir şekilde boyanmış olur. Dış cephe boyalar, çeşitli katkı maddeleri içerir. Bu maddeler onu UV ışını, darbe ve çeşitli iklim koşullarına karşı inanılmaz dirençli kılar. Renk ve parlaklık konusunda bu boya tipi oldukça dayanıklıdır. Dış mekan için kullanılan bu boya nefes alabilir özelliktedir yani nem kolaylıkla dışarı atılır. Böylece yağmur ve kar gibi hava koşullarında boya dökülmez. Dış cephe boyaları birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Bina dışına hangi tür uygulama yapılması gerekiyorsa ona göre bir boya tipi seçilebilir. Silikon, akrilik, sentetik, ısı ve su yalıtımlı, su bazlı, teflonlu, sovlent bazlı, kokusuz ve grenli boyalar, bu boya tipinin en bilinen çeşitleridir. Bunca çeşidin yanı sıra parlak ve mat boya çeşitleri de tercih edilebilir. Özellikle silikonlu dış cephe boyası ve fotokatalitik boya, dış cephe duvar boyası söz konusu olunca en fazla tercih edilenler arasındadır. Dış cephe boyalar, kendi kendilerini temizleyebilir. Aşırı yağışlı günlerde boya üzerindeki tüm toz ve kirler akar. Böylece daha temiz bir görünüm oluşur.
Dış Cephe Boyası Nasıl Uygulanır?
Bu boyanın uygulanışı, boya özellikleri, hava şartları ve uygulamanın yapılacağı yüzeye göre değişiklik gösterir. Öncelikle boya yapıldığı esnada hava sıcaklığı 5 ila 30 derece aralığında olmalıdır. Eğer hava çok nemliyse ya da don derecesinde bir soğukluk varsa boya yeterli verimi göstermez. Boya öncesi yüzey temizlenmeli ve pürüzsüz hale gelmelidir. Cephe boyasında dikkat edilmesi gereken en önemli şey boyanın 2 kat sürülmesidir. İlk katı sürünce en az 4 saat beklenmeli ve ardından ikinci kat sürülmelidir.
Dış Cephe Boyamanın Püf Noktaları
Dış cephenin boyanması esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yüzeydeki çatlaklardır. Yani boya ne kadar profesyonelce yapılırsa yapılsın eğer çok fazla çatlak varsa cephe ne yazık ki estetik olmayan bir görünüme kavuşur. Önce yüzey incelenmeli ve tüm çatlaklar onarılmalıdır. Tabii bu çatlaklar kapatılınca kuruması için zaman verilmelidir. Yüzeyin alt katmanı daima mat bir halde olmalıdır. Mat hale gelene kadar üst üste boyanmalıdır. Bu işlemin ardından ikinci kata başlanabilir. Tabii yüzeyin pürüzsüz de olması gerekir. Bunların yanı sıra boya uygulaması kesinlikle nemli bir yüzeye yapılmamalıdır. Eğer yağmur gibi hava koşulları olduysa yüzeyin kuruması beklenir ve daha sonrasında boya uygulanır.
İklime Göre Hangi Boya Seçilmelidir?
Dış cephe boyaları yalnızca yapılacak uygulamaya göre değil, aynı zamanda uygulamanın yapılacağı binanın yer aldığı bölgenin iklimine göre de değişiklik göstermektedir. Yani her türlü durum mutlaka düşünülmelidir. Her bir boya farklı bir ihtiyacı karşılar. Eğer aşırı yağış alan ve nem oranı yüksek bir yerde yaşıyorsanız, boyanın itici özelliği maksimum seviyede olmalıdır. Aksi halde duvardaki tüm boya parçalanır. Eğer çok fazla güneş ışığı ve sıcaklık olan bir yerdeyseniz, boyanın güneş ışınlarına karşı dayanıklı olması gerekir. Aksi halde boyada solmalar meydana gelir ve uygulama çok yeni olsa bile sanki yıllardır boya işlemi yapılmamış gibi bir görünüm oluşur. Boya seçiminde özellikle dikkatli olunmalıdır.
Dış Cephe Boyası Aksesuarları
Dış cephe duvar boyası kullanımı söz konusu olduğu zaman peşinde pek çok farklı malzeme alınmalıdır. Fırça, rulo, sıva malası, boya kabı, teleskopik uzatmalı sap, harç gelberi, sıva filesi, fırça maşrapası ve daha pek çok aksesuar, dış duvar boyası için gereklidir. Duvar boyası uygulanmadan önce zemin muhakkak temizlenmeli ve onarılmalıdır. Bu nedenle zemin onarımı için dış cephe macunu, alçı ve astar gibi malzemeler alınmalı.
Ahşap Üzerine Dış Cephe Boyası Uygulama
Dış cephe duvar boyası, yalnızca bina duvarları için değil, ahşap evler için de kullanılır. Bu nedenle hangi malzemelerin kullanılacağı özellikle seçilmelidir. Duvar boyasının yanı sıra muhakkak ahşap koruyucu vernik alınmalıdır. Eğer doğru kullanım gerçekleştirilirse kötü hava koşullarında su ahşabın içine işlemez ve geri çekilir.
Metal Üzerine Dış Cephe Boyası Uygulama
Balkon korkuluğu, bahçe kapısı ve evlerin diğer metal bölümleri için dış cephe boyaları ile boyanmalıdır. Yani yalnızca bina dışı için değil, kapı ve korkuluk gibi yerlerde de kullanım gerçekleşmelidir. Her renk olmasına rağmen daha şık ve avangard bir görünüm sağlamak için altın, gümüş ve bronz renk tonları tercih edilebilir.
Dış Cephe Boyası Fiyatları
Dış duvarlar için kullanılan bu boya türü, iç mekan boyalarına nazaran çok daha farklı bir fiyat politikası sunar. Bunun yanı sıra dış mekan boyaları kendi içerisinde çok sayıda çeşide ve özelliğe sahiptir. Bu nedenle fiyat konusunda ilk olarak hangi dış cephe boyasının tercih edileceğine bakılmalıdır.